Munkatársak

Pirityi Éva színszakértő, divattervező

A szín hatalma

Bármilyen hihetetlen, külsőnk kialakításában rendkívül fontos szerepet játszanak a színek.

Vissza kell mennünk az időben 1928-ba. Johannes Itten, a Bauhaus művész tanára megfigyelte, hogy festőnövendékei más-más színeket használnak előszeretettel. Rájött arra, hogy a tanítványok által harmonikusnak vélt színakkordok megegyeznek saját szemük, bőrük, hajuk színeivel tónusban és intenzitásban egyaránt. Minden ember ösztönösen érzi, hogy neki milyen színek állnak jól. Neveltetésünk során ízlésünket befolyásolják szüleink, tanáraink, környezetünk. A színekhez fűződő képzettársítások és szimbólumok is nagymértékben módosítják színválasztásunkat.
Az ember rájött arra, hogy megfelelő színekkel szebbé, kellemesebbé, használhatóbá teheti környezetét.

A természet a legjobb tervező. Arcunk, szemünk, hajunk színe tökéletes összhangban van. Öltözékünk, arckikészítésünk színeit úgy kell megválasztanunk, hogy harmonizáljon saját színeinkkel. Különösen fontos, hogy a festett hajszín megfelelő legyen.

Ahogy az év négy évszakból áll, ugyanúgy az emberek - génjeik által meghatározott színeik alapján - négy csoportba oszthatók. Az egyes embertípusok színei kísértetiesen emlékeztetnek a négy évszak természet által meghatározott, mindenki által felidézhető színeire.
A tél típusnak az erős, tiszta, hideg, jeges színek állnak jól. A nyár színei a tenger és az ég kékjét, a nyár virágainak pasztellszíneit idézik. Az ősz típushoz az őszi erdő, a hulló falevelek színei illenek. A tavasz típus színei a tavaszi természet élénk, viruló, tiszta színeire emlékeztetnek.

Mindenki minden színt hordhat, csak azt kell eldönteni, hogy az adott szín hideg vagy meleg, világos vagy sötét, valamint tiszta élénk, vagy tört árnyalatai számunkra a megfelelőek.

A tél típus színei élénkek, hidegek és sötétek. Legjellemzőbb színek: tiszta piros, tiszta kék és zöld, élénk citromsárga. Továbbá a majdnem fehér jeges színek: a világos rózsaszín, halvány lila és a kék. A fekete és a vakító fehér szín egyedül a tél típusnak áll jól.

A nyár típus színei hidegek, telítetlenek és világosak. A nyár típusú nő és férfi legszebb a tört kék és zöld árnyalatú színekben. Fekete helyett szürkét, tiszta fehér helyett pedig tört fehéret kell viselniük. Fontos színek a rózsaszín, a mályva és a bordó.

Az ősz típus színei melegek, tört árnyalatúak és sötétek. Legjellemzőbb színei a meleg sárgák, a rozsdabarna, az olajzöld, a petrolkék. Fekete helyett a mély sötétbarna, fehér helyett a vajszín ajánlott. Jól áll a sötét barackrózsaszín és a narancspiros.

A tavasz típus színei melegek, élénkek és világosak. A tavasz típusnak legjobban állnak a drappok, a világos melegsárgák, a türkizek és a világos barackos árnyalatok. Fekete helyett tengerészkék, fehér helyett krémszín ajánlott.

Tükör előtt állva bárki kipróbálhatja, hogy mely színek előnyösek illetve előnytelenek számára. A hozzánk legjobban illő színek ismeretében megjelenésünk harmonikusabb, kellemesebb lesz. E tudás másik nagy előnye az, hogy ennek birtokában időt és pénzt takaríthatunk meg céltudatos vásárlásainkkal.

A divat szépsége az állandó változás, évszakról- évszakra változnak a divatszínek és fazonok. Nem szabad valamit megvenni csak azért, mert éppen most divatos, dacára annak hogy színe nem megfelelő vagy stílusa nem illik alkatunkhoz, korunkhoz, egyéniségünkhöz. Ez érvényes a sminkekre is. Csak színeinknek, egyéniségünknek megfelelő rúzst, lakkot, alapozót szabad vásárolni.

Gondolni kell arra is, hogy más arckikészítés illik nappalra és más esti alkalmakra. Hasonlóan másképp kell sminkelni magunkat a rekkenő hőségben, mint a hideg téli napokon.
Ruhánk színe is meghatározza, hogy arckikészítésnél milyen színeket használhatunk. Ezért szükségünk van a színtípusunkhoz illő többféle színű rúzsra, arcpirosítóra és szemhéjfestékre.

 
Előadások, kurzusok:

A Magyar Divat Intézet előadásokat és kurzusokat szervez a gazdasági, politikai és társadalmi élet területén résztvevő hölgyek és urak részére, ahol elsajátíthatják a kulturált megjelenés szabályait.

Aki megtalálja színeit és az egyéniségét hangsúlyozó öltözködési stílusát, az a magán- és az üzleti életben is sikeresebb. A résztvevők megtanulhatják a helyes testtartást, a koordinált mozgást is. Tanácsot adunk arckikészítésre, hajviseletre, hajszínre vonatkozóan.

Ezek az ismeretek többféle tanfolyamon vagy képzésen juthatnak el az érintettekhez:

  • Személyiségfejlesztő képzés hölgyek részére
  • Modell- manöken tanfolyamok
  • Egyéni színtanácsadás
  • Szín- és stílustanácsadó képzés (kereskedők, fodrászok, kozmetikusok és más érdeklődők számára)
  • Egyedi konstrukciók (személyre, csoportokra, cégek igényeire szabottan)

 
Információ, képzés vezető:      
  Pirityi Éva
színszakértő, divattervező
tel.: 06 - 20 / 350-9254
 
Általános információ:    
 

<<< visszaCopyright © 2004 - 2011 Estrella Modell Management, Készítette: ZETEC-Expert Kft.